Historie 1954-1965

11 jarig bestaan


Vastenavend 1954 

Motto stichting vastenavend: Zij d'al besloge ... Me slaan weer 's lekker op de n'ol

Volgens de geschiedenisschrijvers is alles begonnen op de oprichtingsvergadering op 9 februari 1954 ten huize van de familie van Tilborg wonende in de Prinses Irenestraat 6 in Bergen op Zoom. Daar woonde Willem samen met zijn vrouw Truus, ze hadden twee kinderen namelijk zoon Rens en dochter Lena. Echte vastenavondvierders welke bij dweilavonden al vele prijzen behaalde. Ze besloten om een carnavalsvereniging op te richten. Hiervoor vroegen ze familieleden en kennissen om lid te worden. Leden van het eerste uur waren o.a.: Kees v Dorst, Toon Linders, Jan van Tilborg, Piet van Egeraat, Piet van Broekhoven, Jan Withagen, Ben Kruize en Charles de Mooy.

Meteen toen de naam bekend was gemaakt kregen ze steun van een aantal belangrijke steunpilaren van de Bergse Vastenavend. Dat was onder andere de familie van Egeraat en onze beschermheer Peter de Vos. Zijn zoon is overigens tot op de dag van vandaag nog steeds onze beschermheer. 


Vastenavend 1955 

Motto stichting vastenavend: Wa d'emme toch 'n elleftal!
Motto groep: de staddienst
Ontwerper:
Mijnsbergen
Uitslag optocht:
3e prijs

Er werd besloten om in 1955 voor het eerst mee te gaan doen met de optocht. Als eerste moesten ze aan de slag met het vinden van een ruimte om te bouwen. Ze kwamen terecht bij Denissen in het Zwijnshoofd. Hier was een ruimte achterin beschikbaar die we mochten gebruiken. In die tijd was het ’n cafeeke waar de duivenmelkers ook hun thuishaven hadden en het was dan ook niet vreemd dat we veel tussen de duiven hebben moeten plakken. Onder het motto ” de staddienst ” met ontwerper Mijnsbergen haalde we met onze eerste creatie een derde prijs.


Vastenavend 1956

Motto stichting vastenavend: 11 Jaar Vastenavend
Motto groep: Uit deze Steunpilaren 11 leutige jaren
Ontwerper:
G. de Groot
Uitslag optocht:
2e prijs

Het smaakte na meer door het succes alleen was de ruimte bij Denissen daarvoor wel aan de kleine kant. We kregen een ruimte aangeboden door Piet van Egeraat boven op zolder. Het was met een lange smalle trap naar boven, maar we hadden wel 2 ruimtes. De eerste ruimte was een boetseerruimte en in de tweede konden we schilderen. Al gauw was er ’n nieuw idee geboren voor het ontwerp. Want in dit jaar bestond de stichting vastenavond 11 jaar daarom werd een aubade gebracht aan de voortrekkers van de vastenavond . Met het motto ”Uit deze Steunpilaren 11 leutige jaren” van ontwerper G. de Groot behaalde we een tweede plaats.


Vastenavend 1957

Motto stichting vastenavend: Kunde oe pertijke blaze
Motto groep: Zeist z'n home Bergen z'n droom
Ontwerper:
G. de Groot
Uitslag optocht:
3e prijs

Wat is ’n carnavalsvereniging zonder muziek? Er werd besloten om de club uit te breiden met een gelijknamige gezelligheidsband voor het opluisteren van de feestavonden. Een aantal leden gingen een instrument bespelen om de feestvreugde te vergroten. Echter was niet iedereen muzikaal onderlegd en werden door sommige de noothoogtes bepaald met spijkerschrift. Er werd onder het motto “Zeist z’n home Bergen z’n droom” mee gedaan aan de optocht. G de Groot was weer de ontwerper en we behaalde met de groep een 3 de prijs.


Vastenavend 1958

Motto stichting vastenavend: Lat ons de blommekes 's buite zette
Motto groep: Leut uit de teut
Ontwerper:
G. de Groot
Uitslag optocht:
3e prijs + Ridderprijs

Om aan te geven dat ’t altijd leutig is in Bergen werd het Motto dit jaar ”Leut uit de teut” Als zeventien jarige de eerste keer dat ik mee mocht lopen met de optocht onder een pop natuurlijk ’n gewaarwording op zich in een pop zitten niet herkenbaar zijn voor iedereen en toch met de leutstroom na bekende aan de kant gaan en dan nieuwsgierig achterlaten. Dat is het vermaak waar ’n onherkenbare dweil ’n kik van krijgt. Het was wederom ’n ontwerp van G de Groot en de behaalde prijs was ‘n 3 de met de ridderprijs.


Vastenavend 1959

Motto stichting vastenavend: Kred’al in ’t snotje wie da’k zijn?
Motto groep: Benelux
Ontwerper:
Louis Weyts
Uitslag optocht:
1e prijs

We kwamen in contact met wat veel zeggen een van de grondlegger van de Bergse Vastenavond t.w. Louis Weyts, deze wilde wel meewerken met het tot stand brengen van ’n carnavalsgroep onder het motto “Benelux” werd er dat jaar gebouwd voor alle ’n openbaring wat deze man voor ideeën had Op veel plaatsen zie men dan ook deze uitvoering als herkenning staan . Het was jammerlijk vervaardigd van papier-maché en omdat het erg warm was deed het vocht al z’n werking tijdens de optocht en vervormde enkelen al tijden de optocht. Dit was voor ons de eerste maal dat we een eerste prijs wonnen ’n pracht resultaat wat nog vele malen herhaald zou worden.


Vastenavend 1960

Motto stichting vastenavend: Veruit mette geit
Motto groep: ons Goeie ouwe Berrege
Ontwerper:
Louis Weyts
Uitslag optocht:
1e prijs

Wederom werd Louis Weyts gevraagd ’n idee te leveren voor het maken van ’n groep welke weer met veel plezier gebouwd werd, deze keer kreeg hij het motto mee van “ons Goeie ouwe Berrege” Dit had weer het resultaat dat we als eerste eindigde bij de grote groepen.

In 1960 hebben we ook een brand gehad. Om het papier maché sneller te laten drogen werden hier namelijk gasbranders lekker dicht tegenaan gezet, zodat alles binnen een dag droog zou zijn. Op een gegeven moment komt er iemand boven en stond de hele zaak in lichterlaaie. Gelukkig was de brandweer er snel en werd het vakkundig geblust. Wij gingen schoorvoetend naar Van Egeraat om het te vertellen, maar gelukkig werd hij niet boos en mochten we in zijn ruimte blijven bouwen. 


Vastenavend 1961

Motto stichting vastenavend: Alles op z'n kop
Motto groep: Oe zumme ut aansteken
Ontwerper:
Louis Weyts
Uitslag optocht:
1e prijs + Prinsenprijs + Leutprijs

Onder de bezielde leiding van wederom Louis Weyts werd dat jaar ’n creatie op straat gebracht met ’t motto ” Oe zumme ut aansteken” We bouwde nog steeds op de zolder bij Piet van Egeraat naast de garage tussen de opgeslagen meubelen. Achterin had Bart de meubels afgedekt en daar werd dan geverfd alles ging toen nog met de kwast. Vele van de ouderen hebben het er nog over, dat ze naar de zolder gaan als men gaat bouwen. Wat wederom goed was voor ’n eerste prijs in de categorie groepen. Met de prinsenprijs en de leutprijs met zo’n ontwerper natuurlijk ’n ongekende weelde.


Vastenavend 1962

Motto stichting vastenavend: Oe langer oe gekker
Motto groep: Berrege onder de loep
Ontwerper:
Louis Weyts
Uitslag optocht:
1e prijs

Weer wilde Louis Weyts voor ons ontwerpen, dit keer had hij gekozen voor het motto ”Berrege onder de loep” Wanneer het frame gelast was meestal onder in de garage werd het frame verder boven in elkaar gezet en kon het boetseren beginnen. Louis kwam dan en gaf in sneltempo model aan de poppen echter liet hij het gladmaken over aan de leden, Vaak werd dat toen gedaan door Willem van Tilborg deze had de gewoonte om diepe plooien dicht de smeren waardoor de poppen beter van het model afgehaald konden worden, echter werd dat niet altijd in dank afgenomen door Louis. Toch werd het eind resultaat daar niet minder om. We grossierden in eerste prijzen dus ook dat jaar werd de eerste prijs weggesleept.


Vastenavend 1963

Motto stichting vastenavend: Alles draai d’om de leut
Motto groep: De Leut met 'n mars op mars op mars
Ontwerper:
Louis Weyts
Uitslag optocht:
buiten mededingen

De wereld draaide op volle toeren we gingen het heelal in ook werd er bij ons voor ’n ontwerp gekozen wat werelds was er werden raketten gebouwd waar we op weg gingen naar mars daar het nogal erg groot uitviel werd er in overleg met de stichting besloten dit keer buiten mededingen mee te doen met het Motto “De leut met ‘n mars op mars naar mars”


Vastenavend 1964

Motto stichting vastenavend: Me steke van wal
Motto groep: 'n Prachtig gezicht weer'
Ontwerper:
Louis Weyts
Uitslag optocht:
1e prijs

Iedere stad heeft zijn eigen dromen ook Bergen jammer maar waar we willen ook ’n nieuwe haven dus ’n goed motto om over te bouwen. Er trok een grote karavaan met boten door de binnenstad ’n prachtig gezicht weer ’n ontwerp van Louis Weyts waar we de eerste prijs mee behaalde. Toch leek in dit jaar dat er leden waren die liever muziek maakte dan bouwde en er kwam helaas ’n einde aan de vriendschap van bouwers en muzikanten. Er werd besloten om ieder hun eigen weg te gaan. Wel wilden beide partijen graag de naam behouden en vandaar dat er naast onze Bouwclub de Leutige Krabben ook een Looporkest de Leutige Krabben bestaat. 

Dit looporkest bestaat tot op de dag van vandaag ook nog steeds. Klik hier om naar de website van het looporkest te gaan. 

Omdat de club wat leden was verloren door de splitsing werd er op zoek gegaan naar nieuwe leden. Bart Wittebrood komt bij de club, hij was een schilder en van alle markten thuis. Ook kregen we nog een aantal leden over van de Prutsers. Dit was een club die stopte en een zestal bouwers besloot om bij ons verder te gaan. 


Vastenavend 1965

Motto stichting vastenavend: Me zijn d'r as de kiepe bij
Motto groep: 'n Vastenavenddroom
Ontwerper: Louis Weyts
Uitslag optocht:
2e prijs

Met ’t motto ‘n vastenavonddroom begon Louis Weyts aan z’n laatste ontwerp voor onze club. Helaas komt aan alles een einde en moesten wij met ons 11 jarig bestaan op zoek naar een nieuwe ontwerper. De laatste optocht dat we onder zijn creatieve leiding mee reden in de optocht was goed voor een tweede prijs. Zeven keer heeft Louis Weyts voor ons het ontwerp getekend en geboetseerd, en we behaalde vijfmaal een eerste prijs één maal hebben we meegedaan buiten mededingen en één maal werd er een tweede prijs behaald. Wat een succesjaren zijn het geweest. Al onze creaties waren van uitzonderlijke kwaliteit, we verkochten dit dan ook tot over de landsgrenzen en aan een pretpark. 

Ook zaten we ermee dat met de jaren de opslag van meubelen bij Van Egeraat steeds verder werd uitgebreid en er geen plaatst meer was voor het bouwen. We kregen een andere ruimte aangeboden achter op de kaai bij ’t café van Kees en Riet ( dochter van de Selis Landa) . Op donderdagavond zakte we dan af in t cafeeke om de bouw nog even door te nemen.

We vierden dit jaar ons 1x 11 jarig bestaan dat deden we bij café de Paardenhandel van Tinus en Nellie Krijnen. Dit was als het ware ons eigen clubhuis. Tinus en Nelly staan dan al jaren klaar voor alle Leutige Krabben achter de Toog. Ze draaiden ook 't Wagetjes Kijken voor ons.