Historie 1954-1965

11 jarig bestaan


Vastenavend 1954 

Motto stichting vastenavend: Zij d'al besloge ... Me slaan weer 's lekker op de n'ol

Volgens de geschiedenisschrijvers is alles begonnen op de oprichtingsvergadering op 9 februari 1954 ten huize van de familie van Tilborg wonende in de Prinses Irenestraat 6 in Bergen op Zoom. Daar woonde Willem samen met zijn vrouw Truus, ze hadden twee kinderen namelijk zoon Rens en dochter Lena. Echte vastenavondvierders welke bij dweilavonden al vele prijzen behaalde. Ze besloten om een carnavalsvereniging op te richten. Hiervoor vroegen ze familieleden en kennissen om lid te worden. Leden van het eerste uur waren o.a.: Kees v Dorst, Toon Linders, Jan van Tilborg, Piet van Egeraat, Piet van Broekhoven, Jan Withagen, Ben Kruize, Joop Mijnsbergen en Charles de Mooy.

Het bestuur zag er als volgt uit;

  • Voorzitter: Crist de Mooy,
  • Secretaris: Rens van Tilborg 
  • Penningmeester: Flip van Tilborg. 

Meteen toen de naam bekend was gemaakt kregen ze steun van een aantal belangrijke steunpilaren van de Bergse Vastenavend. Dat was onder andere de familie van Egeraat en onze beschermheer Peter de Vos. Zijn zoon is overigens tot op de dag van vandaag nog steeds onze beschermheer. 


Vastenavend 1955 

Motto stichting vastenavend: Wa d'emme toch 'n elleftal!
Motto groep: de staddienst
Ontwerper:
Mijnsbergen
Uitslag optocht:
3e prijs

In 1955 werd en voor het eerst deelgenomen aan de optocht. Maar voordat het zover was moest er gezocht worden naar een ruimte om te bouwen. Dit bleek mogelijk bij Denissen in het Zwijnshoofd. Hier was achterin een ruimte beschikbaar die gebruikt kon worden. In die tijd was het Zwijnshoofd een cafeeke waar de duivenmelkers ook hun thuishaven hadden. Het gebeurde dan ook vaak dat er tussen de duiven geplakt en gebouwd werd.  Onder het motto ” de staddienst ” met ontwerper Mijnsbergen haalde we met onze eerste creatie een derde prijs.


Vastenavend 1956

Motto stichting vastenavend: 11 Jaar Vastenavend
Motto groep: Uit deze Steunpilaren 11 leutige jaren
Ontwerper:
G. de Groot
Uitslag optocht:
2e prijs

Na het succes in de optocht met het behalen van de 3e prijs in 1955, smaakte dit naar meer. Alleen was de ruimte bij Denissen eigenlijk aan de kleine kant voor de ideeën die we hadden. We moesten dus opnieuw uitkijken naar een ruimte om te bouwen. Er werd een ruimte aangeboden bij Piet van Egeraat boven op zolder. Je moest er met een lange smalle trap naar boven, maar er waren wel 2 ruimtes die beschikbaar waren. De eerste ruimte werd gebruikt als boetseerruimte en de tweede ruimte werd gebruikt om te schilderen. 

Al snel was er ’n nieuw idee geboren voor het ontwerp. Want in 1956 bestond de stichting vastenavond 11 jaar daarom werd een eerbetoon gebracht aan de voortrekkers van de vastenavond . Met het motto ”Uit deze Steunpilaren 11 leutige jaren” van ontwerper G. de Groot behaalde we een tweede plaats.


Vastenavend 1957

Motto stichting vastenavend: Kunde oe pertijke blaze
Motto groep: Zeist z'n home Bergen z'n droom
Ontwerper:
G. de Groot
Uitslag optocht:
3e prijs

Wat is een carnavalsvereniging zonder muziek? In 1957 werd er besloten om de club uit te breiden met een gelijknamige gezelligheidsband ('dweilband') voor het opluisteren van de feestavonden. Een aantal leden gingen een instrument bespelen om de feestvreugde te vergroten. Echter was niet iedereen muzikaal onderlegd en werden door sommige de noothoogtes bepaald met spijkerschrift. Er werd uiteraard ook gewoon weer gebouwen, en onder het motto “Zeist z’n home Bergen z’n droom” mee gedaan aan de optocht. G de Groot was weer de ontwerper en we behaalde met de groep een 3 de prijs.


Vastenavend 1958

Motto stichting vastenavend: Lat ons de blommekes 's buite zette
Motto groep: Leut uit de teut
Ontwerper:
G. de Groot
Uitslag optocht:
3e prijs + Ridderprijs

Om aan te geven dat ’t altijd leutig is in Bergen werd het Motto dit jaar ”Leut uit de teut” .

Het was wederom ’n ontwerp van G de Groot en we behaalde ook wederom de 3e prijs, ditmaal wel aangevuld met de ridderprijs. 


Vastenavend 1959

Motto stichting vastenavend: Kred’al in ’t snotje wie da’k zijn?
Motto groep: Benelux
Ontwerper:
Louis Weyts
Uitslag optocht:
1e prijs

We kwamen in contact met iemand die volgens vele één van de grondleggers is geweest van de Bergse Vastenavond. Namelijk Louis Weyts. Louis wilde wel meewerken met het tot stand brengen van ’n carnavalsgroep onder het motto “Benelux”. Naar een prachtig ontwerp werd er vol enthousiasme gebouwd. Het was voor vele een openbaring om te zien wat voor ideeën Louis allemaal had. 

Het enige jammere was dat de creaties waren vervaardigd van papier-maché. Omdat het erg warm was tijdens de optocht vervormden enkele bouwsels al tijdens de optocht. Gelukkig had dit geen invloed op de jurering en wonnen we voor de 1e keer de 1e prijs in de optocht. Een prachtig resultaat wat nog vele malen herhaald zou worden. 


Vastenavend 1960

Motto stichting vastenavend: Veruit mette geit
Motto groep: ons Goeie ouwe Berrege
Ontwerper:
Louis Weyts
Uitslag optocht:
1e prijs

Wederom werd Louis Weyts gevraagd ’n idee te leveren en het ontwerp te maken voor een loopgroep. Dit jaar werd het motto “ons Goeie ouwe Berrege”.  Dit had weer als resultaat dat wede 1e plaatst behaalde in de categorie grote groepen.

In 1960 hebben we ook een brand gehad. Om het papier maché sneller te laten drogen werden hier namelijk gasbranders lekker dicht tegenaan gezet, zodat alles binnen een dag droog zou zijn. Op een gegeven moment komt er iemand boven en stond de hele zaak in lichterlaaie. Gelukkig was de brandweer er snel bij en werd het vakkundig geblust. Wij gingen schoorvoetend naar Van Egeraat om het te vertellen, maar gelukkig werd hij niet boos en mochten we in zijn ruimte blijven bouwen. 


Vastenavend 1961

Motto stichting vastenavend: Alles op z'n kop
Motto groep: Oe zumme ut aansteken
Ontwerper:
Louis Weyts
Uitslag optocht:
1e prijs + Prinsenprijs + Leutprijs

Onder de bezielende leiding van wederom Louis Weyts werd dat jaar ’n creatie op straat gebracht met ’t motto ” Oe zumme ut aansteken”. We bouwden nog steeds op de zolder bij Piet van Egeraat naast de garage tussen de opgeslagen meubelen. Achterin had Bart de meubels afgedekt en daar werd dan geverfd. Vele van de oudere leden spraken nog lang na het bouwen bij van Egeraat van 'naar de zolder gaan', als ze gingen bouwen.

De creatie was wederom goed voor de 1e prijs in de categorie groepen. Daarnaast werden we ook nog beloond met de Prinseprijs én de Leutprijs. 


Vastenavend 1962

Motto stichting vastenavend: Oe langer oe gekker
Motto groep: Berrege onder de loep
Ontwerper:
Louis Weyts
Uitslag optocht:
1e prijs

Weer wilde Louis Weyts voor ons ontwerpen, dit keer had hij gekozen voor het motto ”Berrege onder de loep”.

Meestal begonnen ze onder in de garage met het lassen van het frame. Dit werd vervolgens boven op de zolder verder in elkaar gezet. zodat het boetseren kon beginnen. Louis kwam dan de helpende hand bieden en in sneltempo werd het model aan de poppen gegeven. Het gladmaken werd aan de leden overgelaten. Meestal was het Willem van Tilborg die dit op zich nam. Hij had de gewoonte om diepe plooien dicht te smeren zodat de poppen beter van het model afgehaald konden worden, echter werd dat niet altijd in dank afgenomen door Louis. Toch werd het eind resultaat daar niet minder om. We grossierden in eerste prijzen dus ook dat jaar werd de eerste prijs weggesleept.


Vastenavend 1963

Motto stichting vastenavend: Alles draai d’om de leut
Motto groep: De Leut met 'n mars op mars op mars
Ontwerper:
Louis Weyts
Uitslag optocht:
buiten mededingen

De wereld draaide op volle toeren we gingen het heelal in. Er werd bij ons voor een werelds ontwerp gekozen, er werden rakketten gebouwd en we gingen op weg naar mars. Daar de uitvoering nogal groot uitviel werd in overleg met de stichting vastenavend besloten om buiten mededingen mee te doen met t motto “De leut met ‘n mars op mars naar mars”.


Vastenavend 1964

Motto stichting vastenavend: Me steke van wal
Motto groep: de Leutvloot zeilt de nieuwe haven binnen
Ontwerper:
Louis Weyts
Uitslag optocht:
1e prijs

Iedere stad heeft zijn eigen dromen zo ook Bergen op Zoom. En in Bergen op Zoom willen we graag 'n nieuwe haven, dus dat is een goed motto om over de bouwen. Uiteindelijk resulteerde dit in een grote karavaan met boten die door de binnenstad trok. Dat was een prachtig gezicht. Louis Weyts was weer verantwoordelijk voor het ontwerp waar we de eerste prijs mee behaalde. 

In dit jaar bleek toch ook dat er leden waren die liever muziek maakte in plaats van bouwen. Er kwam dus een einde aan de vriendschap en samenwerking van bouwers en muzikanten. In goed overleg werd besloten om ieder hun eigen weg te gaan. Wel wilden beide partijen graag de naam behouden. Vandaar dat er naast onze Bouwclub de Leutige Krabben ook een Looporkest de Leutige Krabben bestaat. 

Dit looporkest bestaat tot op de dag van vandaag ook nog steeds. Klik hier om naar de website van het looporkest te gaan. 

Omdat de club wat leden was verloren door de splitsing werd er op zoek gegaan naar nieuwe leden. Bart Wittebrood komt bij de club, hij was een schilder en van alle markten thuis. Ook kregen we nog een aantal leden over van de Prutsers. Dit was een bouwclub die stopte en een zestal bouwers besloot om bij ons verder te gaan. 


Vastenavend 1965

Motto stichting vastenavend: Me zijn d'r as de kiepe bij
Motto groep: 'n Vastenavenddroom
Ontwerper: Louis Weyts
Uitslag optocht:
2e prijs

Met ’t motto ‘n vastenavenddroom begon Louis Weyts aan z’n laatste ontwerp voor onze club. Helaas komt aan alles een einde en moesten wij na ons 11 jarig bestaan op zoek naar een nieuwe ontwerper. De laatste optocht dat we onder zijn creatieve leiding mee reden was goed voor een tweede prijs. Maar liefst zeven keer heeft Louis Weyts voor ons het ontwerp getekend en geboetseerd, en we behaalde vijf keer een eerste prijs. Eén maal hebben we meegedaan buiten mededingen en één maal werd er een tweede prijs behaald. Wat een succesjaren zijn het geweest. Al onze creaties waren van uitzonderlijke kwaliteit, we verkochten dit dan ook tot over de landsgrenzen en aan een pretpark. 

Naast dat we op zoek moesten naar een nieuwe ontwerper zaten we er ook mee dat we op zoek moesten naar een nieuwe bouwruimte. De opslag van meubelen bij van Egeraat werd namelijk met de jaren steeds verder uitgebreid waardoor er geen plaats meer was voor het bouwen. We kregen gelukkig een andere ruimte aangeboden achter op de kaai bij ’t café van Kees en Riet ( dochter van de Selis Landa). Op donderdagavond zakte we dan af in t cafeeke om de bouw nog even door te nemen.

We vierden dit jaar ons 1x 11 jarig bestaan dat deden we bij café de Paardenhandel van Tinus en Nellie Krijnen. Dit was als het ware ons eigen clubhuis. Tinus en Nelly staan dan al jaren klaar voor alle Leutige Krabben achter de Toog. Ze draaiden ook 't Wagetjes Kijke voor ons.