Historie 1988-1998 

44 jarig bestaan


Vastenavend 1988

Motto stichting vastenavend: Leut is troef
Motto wagen: Mar ut blef tog Bergs
Ontwerper: 
Charles Brooymans
Uitslag optocht: 
1e prijs + wisselprijs van gemeente Bergen op Zoom

Over deze wagen wordt door sommige leden nog steeds gesproken. Alweer de 15e creatie van Charles Brooijmans dit jaar met het motto: Mar ut blef tog Bergs.. Net als de twee voorgaande jaren weer goed voor een 1e prijs in de A-categorie. Ook de wisselprijs van de gemeente kwam ons weer toe en na 3 keer achtereen deze te hebben gewonnen. Konden we de beker in de prijzenkast laten staan.

Deze wagen is verkocht aan speelstad Oranje in Drenthe. Tot voor kort zag je de Peperbus, speulend op een accordeon staan binnen de achtbaan.


Vastenavend 1989

Motto stichting vastenavend: Krabbe, lat oew eige nie kenne
Motto wagen: Bergen (h)onroerend goed
Ontwerper:
Charles Brooymans
Uitslag optocht: 
2e prijs

In februari 1989 wordt er gesproken over de aankomende verhuis. De nieuwe lokatie is nog niet bekend maar dat we weg moeten aan de Kaai (het van Egeraatcomplex) dat is dan al wel duidelijk. Bergen (h)onroerend goed is het motto van de wagen ontworpen door Charles Brooijmans dat ons een 2e prijs opleverde.


Vastenavend 1990

Motto stichting vastenavend: Wa d'n kemedie
Motto wagen: ’n moment voor ’n Bergs mo(nu)ment
Ontwerper: 
Charles Brooymans
Uitslag optocht: 
Optocht afgelast

Het jaar van de Storm. Door de hevige storm kon de optocht niet trekken door de straten van Bergen op Zoom. Voor het eerst in de geschiedenis van de Vastenavend wordt in het Krabbegat de optocht afgelast. Besluiten om de wagen volgend jaar mee te laten doen als 1e of zelfs 2e deelnemer doen we niet. We gaan deze wagen verkopen en ontvangen wel (prijzen)geld. Jammer want het was weer een ijzersterk exemplaar. Het laatste ontwerp van Charles Brooymans met als motto ’n moment voor ’n Bergs mo(nu)ment . De leden ontvangen later dat jaar een ets van een compilatie van deze wagen gemaakt door Charles.


Vastenavend 1991

Motto stichting vastenavend: 't Is ier alle dage Kerremes
Motto wagen: Boeren, Burgers, Buitenlui
Ontwerper: 
Paul Versijp 
Uitslag optocht: 
3e prijs

Het motto: "Boeren, Burgers, Buitenlui kom da zien een eerste ontwerp van onze"“nieuwe” ontwerper Paul Versijp. Al jaren liep Paul bij ons mee en kreeg veel mee vanCharles. Natuurlijk zat het tekenen, ontwerpen en boetseren al in het bloed van Paul maar toch zo’n eerste A-Wagen is altijd spannend. Het leverde ons en 3e prijs op waar we erg blij mee waren.

1991 was ook het jaar van weer een verhuizing naar de locatie op het Konterscherp. Hier kwamen bijna alle bouwclubs die er in Bergen op Zoom waren bij elkaar te zitten. Door sommige werd dit als minder persoonlijk en eigen beschouwd, maar het is zeker een locatie waar we de komende jaren verder prachtige creaties kunnen bouwen. 


Vastenavend 1992

Motto stichting vastenavend: Me zijn van alle marte tuis
Motto wagen: Oe kreddut verzonne
Ontwerper: 
Paul Versijp 
Uitslag optocht:
4e prijs

Na het inrichten van de nieuwe locatie, de verhuizing, het leeg opleveren van de oude locatie en de start van het nieuwe bouwseizoen is dit de eerste wagen die op het Konterscherp is gemaakt. “Oe kreddut verzonne” was een te moeilijk onderwerp en sloeg niet aan “slechts” een 4e prijs en die hadden we nog nooit gehaald. Toch een goed bouwseizoen gehad en weer met een frisse start begonnen. Paul had al wel een ideetje maar moest nog wat onderzoek doen.


Vastenavend 1993

Motto stichting vastenavend: Me n'ebbe de tijd aan ons eige
Motto wagen: Merck toch oe sterck, dèèr ga d’ons garnizoen
Ontwerper: 
Paul Versijp
Uitslag optocht: 
1e prijs

De eerste 1e prijs voor Paul Versijp met als thema Merck toch oe sterck, dèèr ga d’ons garnizoen. De ontwerper was flink de geschiedenisboeken ingedoken voor deze wagen om het verhaal zo goed mogelijk over te kunnen brengen met zijn ontwerp. Heel carnavalesk en mooie kleding voor de begeleiding van de wagen. We kregen dan ook veel lof van de jury en het publiek, zelfs al voor de optocht van start ging. Dit kwam uiteindelijk ook tot uiting in een heel hoog puntentotaal. Het was voor het eerst dat de Tivoliband uit Halsteren de wagen begeleidde. 

1993 was ook het eerste jaar dat we als club onze eerste dasring uit hebben gebracht. Deze werd van gips gegoten en geschilderd door de leden. Deze werden verkocht om de clubkas wat te spekken. Klik hier voor een overzicht van alle uitgebrachte dasringen en pinnekes.  


Vastenavend 1994

Motto stichting vastenavend: Leut sprikt alle tale
Motto wagen: Joorenplein, ut is en bleft eilige grond
Ontwerper: 
Paul Versijp 
Uitslag optocht: 
1e prijs + Mie de n'oskar 

Jaren werd er over gesproken, plannen werden gemaakt en weer vooruit geschoven. Een parkeergarage op het Joorenplein. Vroeger betaalde men plaatsengeld in de kerk en nu plaatsengeld voor de auto’s. Paul liet zich deze thema’s inspireren voor het ontwerp: “Joorenplein, ut is en bleft eilige grond.” Goed voor de eerste prijs bij de A wagens. Paul kreeg voor het ontwerp de eerste prijs en de Mie de n’oscar. Een gedeelte van de wagen is een aantal weken later afgebrand.


Vastenavend 1995

Motto stichting vastenavend: Me zijn mè gin peerde meer t'ouwe
Motto wagen: De Ster - Ut wel en wee van een Bergs kefee
Ontwerper: 
Paul Versijp 
Uitslag optocht:
1e prijs

Het café de Ster was een begrip in Berrege. Tijdens de Vastenavond was het een belangrijk punt tijdens het dweilen. Het bleekveldje was om de hoek, je sprak er af aan het begin van de avond om te gaan dweilen of het was het laatste cafe op weg naar huis. En nu stopte Riet er mee. Reden genoeg om hier de wagen aan te wijden onder het motto “De Ster ut wel en wee van een Bergs kefee” Een geweldige wagen met een draaiende dansvloer waar er werd gewalst. De achterkant was een spook cafe waar duistere zaken gebeurden. De derde eerste prijs op een rij. Daarom mochten we deze keer de wisselbeker houden.


Vastenavend 1996

Motto stichting vastenavend: Me n'ebbe n'alles in uis
Motto wagen: Krabbegat attractie(ve) stad
Ontwerper: 
Paul Versijp
Uitslag optocht: 
2e prijs

Berrege wilde veel toeristen trekken. De stad moest meer attracties krijgen om dit te realiseren. Nou Paul had wel ideeen hiervoor die hij uitbeelden in zijn ontwerp:”Krabbegat attractie(ve) stad” De trekker was de bus vol dagjesmensen, voor op de wagen de kassa om in de stad te kunnen gaan waar je met een treintje kon rijden, wat drinken bij d’n draak, rondgang door de kerkers en bootjevaren in de Grebbe. Goed voor de tweede plaats. De wagen heeft tijdens Koninginnedag op de markt gestaan tijdens het bezoek van de Koningin dat jaar.


Vastenavend 1997

Motto stichting vastenavend: 't Springt de pan uit
Motto wagen: Boergondisch Berrege, is ’t verleje, ede of toekomst
Ontwerper: 
Paul Versijp
Uitslag optocht: 
1e prijs

Dat Berrege Bourgondisch was dat was bekend maar hoe stond het nu of in de toekomst. Bij iedere gelegenheid verkleed de Bergenaar zich graag om te gaan feesten. Bekend van vroeger waren de jaarmarkten en die wordt nog steeds gehouden. Onze kijk hierop heeft Paul Versijp weergegeven in het ontwerp: “Boergondisch Berrege, is ’t verleje, ede of toekomst”. De wagen viel op door zijn gigantisch paard met Heraut. Tijdens het opbouwen ging het wel mis. Door de grote krachten en de sterke wind dreigde het paard letterlijk door zijn hoeven te zakken. Maar de bouwers waren niet uit het veld te slaan en brachten snel een extra steunpunt aan waardoor het zakken stopte. Tijdens de optocht haalde we de eerste prijs.


Vastenavend 1998

Motto stichting vastenavend: Krabbegat 'Avestad
Motto wagen: Paradeplan redt koopstad Berrege
Ontwerper: 
Paul Versijp
Uitslag optocht: 
2e prijs

Het Paradeplan was heel wat van plan. Vandaar dat Paul hierop het ontwerp maakte met als motto: “Paradeplan redt koopstad Berrege”. De binnenstad was aan vernieuwing toe. De mensen waren uitgekeken op de straten. Het was saai. Voor ons was het wagen waarbij we veel alternatieve materialen gebruikt hebben zoals veel hout voor de gevels. Het leek wel een decor voor een film. We hebben deze nog gebruikt als decor voor ons 4 x 11 jubileum in de Stoelemat . De tweede prijs haalde we met deze creatie.