Historie 2010-2020 

66 jarig bestaan


Vastenavend 2010

Motto stichting vastenavend: Da d'ouw d'oe jong!
Motto wagen: Evenementeterrein, in oew dróóme
Ontwerper: 
Nick van Huffel
Uitslag optocht: 
4e prijs

Het derde ontwerp van Nick van Huffel met als motto 'Evenementeterrein, in oew dróóme'. Het gaat over het evenemententerrein dat aan de Boulevard ligt, maar waar het niet echt wil vlotten met het aantal te organiseren evenementen. Sommige Bergenaren dromen over een geweldig optreden, anderen klagen over geluidsoverlast. Een wagen met een achtbaan! Goed voor een vierde prijs.


Vastenavend 2011

Motto stichting vastenavend: Dèèr mot op gezonge worre!
Motto wagen: 'Ware de dansschole gebleve, adde ze nou Zoembales gegeve
Ontwerper: 
Nick van Huffel
Uitslag optocht: 
3e prijs

Wederom een ontwerp van Nick van Huffel. Dit maal over de teloorgang van de Bergse dansscholen. Een beweeglijke wagen waar de goede oude tijd met het keurige balroomdansen overgaat naar het moderne dansen, de populaire Zumba. Vandaar het motto 'Ware de dansschole gebleve, adde ze nou Zoembales gegeve'. De wagen werd ingeleid en afgesloten door een echte dansgroep. Goed voor een derde prijs.


Vastenavend 2012

Motto stichting vastenavend: Éémaal in de mode!
Motto wagen: Dweil mee, op 't bal maske 
Ontwerper: 
Cynthia Snepvangers (naar een idee van Nick van Huffel)
Uitslag optocht: 
1e prijs

Een ontwerp van Cynthia Snepvangers, naar een idee van Nick van Huffel. Het Venetiaans Carnaval wordt met al zijn pracht en praal van maskers naar 't Krabbegat gehaald. De nar, terug van zijn ontdekkingstocht, wordt achtervolgd door een gigantische blaauwe gondel met daarop prachtige dames in schitterende gewaden. Voortgedreven door een gondolier vaart de gondel door onze kanalen van de leut. Het motto: 'Dweil mee, op 't bal maskee'. Na vele jaren weer goed voor de eerste prijs.


Vastenavend 2013

Motto stichting vastenavend: Leut Bròòd en Speule!
Motto wagen: Me Sjinese aksente viere me 't feest van de lente
Ontwerper: 

Uitslag optocht: 
4e prijs

In 2013 viel het Chinese nieuwjaar gelijk met de Vastenavond. Het Chinees nieuwjaar staat in teken van een nieuw begin. Met de Vastenavond vieren we het begin van de lente. Een grote wagen met een beweeglijke drakenkop, die zijn weg zocht door de straten van 't Krabbegat. Motto: 'Me Sjinese aksente viere me 't feest van de lente'. Het afgelopen jaar deden voor het eerst de wagens uit de randgemeente (de C wagens) mee in de A-categorie. Dit jaar leverde het idee en de uitvoering een fraaie vierde plaatst op in een deelnemersveld van 7 wagens.


Vastenavend 2014

Motto stichting vastenavend: 'k Eb 't voorjaar in m'n kop!
Motto wagen: 't is nie te vermijje, onze leut zumme n'op Feesboek verspreije
Ontwerper: 
Nick van Huffel
Uitslag optocht: 
7e prijs

Een ontwerp van Nick van Huffel over het moderne communicatiemiddel, Facebook. Voor deze gelegenheid werd een fictieve familie in het leven geroepen, de familie van Epscheute. Een familiaire knipoog naar de bouwclub waarin we eigenlijk ook een soort van hechte familie zijn.  Via Facebook hielden zij de Berganaren op de hoogte van hun levensgebeurtenissen. We hebben zelfs hun 25-jarige bruiloft gevierd in cafe Oosterwaal. Met het motto 't is nie te vermijje, onze leut zumme n'op Feesboek verspreije' was de wagen goed voor een 7e plaats.

Dit jaar hebben we voor het eerst geen gipsen dasringen meer uitgebracht maar eentje van Kunsstof laten maken. Super leutig om deze ieder jaar nog terug te zien aan de zakdoeken tijdens de vastenavend. 


Vastenavend 2015

Motto stichting vastenavend: Dèèr emme vor deurgeleerd
Motto wagen: Super'elde van de Schelde
Ontwerper: 
Wouter Goudswaard
Uitslag optocht: 
6e prijs

 

Voor het eerst een ontwerp van een deelnemer uit het ontwerpteam, Wouter Goudswaard. Sinds 2014 maakt Bouwclub De Leutige Krabben geen gebruik meer van een vaste ontwerper. Iedereen die talent heeft en het leukt lijkt om een ontwerp voor een A-wagen te maken kan via het ontwerpteam (je hoeft geen lid van de bouwclub te zijn) een tekening indienen. Tijdens de Algemene Ledenvergadering wordt het beste ontwerp gekozen. De winnaar wint de Gouden Poes en is dat jaar onze ontwerper. Voor de optocht 2015 dus Wouter Goudswaard, die met zijn ontwerp (Super'elde van de Schelde) met een reddingsplan voor de Binnenschelde komt. Het is niet de politiek die met een goed plan komt, maar het zijn de ansjovissen die als superhelden de waterpret terugbezorgen. Een leuke wagen met watereffecten en speciaal voor deze gelegenheid een ingezongen lied over d'n elde van de Schelde door de Batraven. Goed voor een 6e prijs.

Na de dasring van vorig jaar hebben we dit jaar gekozen voor een pinneke, volledig in het motto van de wagen de Ansjovis. Ook het pinneke is ontworpen door Wouter Goudswaard. Dit was een groot succes want ze waren gelijk allemaal uitverkocht! 


Vastenavend 2016

Motto stichting vastenavend: Me lòòpe d'r mee weg!
Motto wagen: Vastenavend zit toch in je genen
Ontwerper wagen: 
Pieter de Kok
Uitslag optocht: 
7e prijs + Mie d n'oskar

Dit jaar een nieuwe ontwerper, Pieter de Kok,  die werd gekozen op de Algemene Ledenvergadering tot ontwerper van 2016 en was hiermee als 17-jarige de jongste ontwerper in de clubgeschiedenis. In de scheikundeles kwam het idee tot stand, want vastenavend zit toch in je genen?! Vastenavend zit in je bloed, dat erf je van je ouders of grootouders. Met een uitdagend ontwerp met vernieuwende vormen beeldden we deze thematiek dit jaar uit met een groot laboratorium waar de genetische informatie van de krabben werd onderzocht. Het Bergse DNA werd omringd door de moleku(l)e van de leut die de bouwstenen zijn van ons vastenavendleven. De vastenavend werd 1111x uitvergroot. In een zeer regenachtige optocht behaalde we de 7e plaats bij de A-wagens en voor het eerst de Mie nie Os(car). Een zeer gezellig en mooi seizoen met tevens 6 nieuwe, jonge leden werd hiermee afgesloten. 


Vastenavend 2017

Motto stichting vastenavend: Da's d'n aard van 't beesje!
Motto wagen:Bevloge deur de leut
Ontwerper: 
Pieter de Kok
Uitslag optocht:
5e prijs + Bouwers troffee

Weer een ontwerp van Pieter de Kok, een ontwerp die de bevlogenheid van de vastenavend uitbeeld. Een uitdagend ontwerp met veel beweging en gebruik van alternatieve materialen. Zo was de trekker een groot vogelnest waar de Vastenavend vierders uit hun ei kropen. Ze werden gekoesterd door een koninklijke vogel die over ze waakte. Op het midden van de wagen een grote boom met daarop de nar uitgebeeld als kleurijke papegaai en een adjudant uitgebeeld als gans. onder hen vliegen kleurrijke vogels die de boerenploeg verbeelden. Boven op stond de grootste boer als uil uitgebeeld, hij is de gene die de zaak rustig in de gaten hield. Op een lagere tak zit een Tulpentaon die door de vogels van de bovenste takken wordt onder gepoept. Achter wagen de kraai van Wana die het einde van de vastenavend aan kondigde. Goed voor de  vijfde prijs en de bouwers troffee.


Vastenavend 2018

Motto stichting vastenavend: Mè d'éél oew art
Motto wagen: Foodstoot 
Ontwerper: 
ontwerperscollectief
Uitslag optocht: 
3e prijs + Ridderprijs

Nu een ontwerp vanuit het ontwerpers collectief van onze club. De jongste ontwerper was 10 jaar. Met alle ontwerpers waren twee thema's uitgewerkt. Tijdens een ingelaste vergadering is gekozen voor het ontwerp wat de jaarlijlkse Foodstoet uitbeeld. Met voorop de eenden uit het park die opschrikken van het geweld van de trucks die er aan komen. De trekker de voorraadwagen waar alle ingredienten mee worden aangevoerd, De tweede wageb de bereiding waar een vis op het rooster wordt gelegd met op zijn rug een van de initiatiefnemer van dit festival. op de derde wagen staan serveersters die alle bereide hapjes uitserveren en de vierde wagen het toetje, gezeten op de Jan van As bank overziet een andere organisator de puinhoop die achterbleef als het festival vertrokken is. Dus niet een wagen met trekker maar drie wagen met trekker. Totaal 32 meter lang. De wagen was goed voor de derde prijs en de ridderprijs.


Vastenavend 2019

Motto stichting vastenavend: ‘t Is koers!
Motto wagen: Morrege Beginne
Ontwerper:
Stefan Schetters
Uitslag optocht: 
4e prijs

 

Iedereen kent het gevoel wel op as-woensdag: het was weer een veel te gezellige vastenavend met te veel eten en drinken. We hoeven elkaar niet uit het oog te verliezen, want vanaf dan kunnen we weer samen zijn in de sportschool. Deze wagen behaalde in de optocht een 4e plek, ondanks dat aan het begin van de stoet alle bewegingen uitvielen door een oververhitting. Gelukkig kon de vele beweging van mensen rondom de wagen het gevoel teruggeven bij de wagen en was het een optocht vol leut!


Vastenavend 2020

Motto stichting vastenavend: Dweil d’oew neus mar achternaar
Motto wagen: T' Mot niet gekker worre! 
Ontwerper: 
Stefan Schetters
Uitslag optocht: 
5e prijs

Een tweede ontwerp van Stefan met een serieus thema dat leutig verbeeld wordt; de klimaatverandering. Vieren we over een aantal jaar zomercarnaval in de winter en gaan we op vakantie naar de Noordpool? De warmte die we met de vastenavendvoelen lijkt letterlijk een heel jaar terug te komen... moeten iglo’s van polyester gemaakt gaan worden? Hopelijk niet! We zetten de schouders eronder als club en vragen aandacht. Met prachtige handgemaakte pakken van de begeleiding werden inuïts en beesten van de Noordpool tevoorschijn gehaald, een unieke toevoeging. De wagen behaalde in ons jubileumjaar een 5e plaats na een mooie optocht.

66 Jarig Jubileum 

Alweer 66 jaar dat we bestaan. We zijn nog steeds trots onze club de oudste bouwclub van Berrege te mogen noemen. Maar ondanks dat zijn we als club toch ook heel vernieuwend en jong van geest. Daarom ook dat er is besloten om afscheid te nemen van ons oude logo en een nieuw logo te laten ontwerpen door Wouter Goudswaard. Daarnaast hebben we ook een jubileum documentaire gemaakt van 3 afleveringen die via onze site en op youtube te bekijken is en hebben we uiteraard een passend Jubileum Pinneke uitgebracht! 

 


Oude Logo

Nieuwe logo 

Jubileum Pinneke