De Geschiedenis van B.C. de Leutige Krabben 

B.C. de Leutige krabben is opgericht in 1954 door de familie van Tilborg en bestond toen uit slechts 8 leden. Nu 68 jaar later zijn wij nog steeds actief en hebben we inmiddels een club van 35 man die zich ieder jaar actief inzetten om met een mooie creatie aan de optocht deel te nemen. 

De hoogtepunten

Elk jaar beginnen we in augustus met bouwen, en we hebben in de loop der jaren veel hoogtepunten meegemaakt. In totaal hebben we 26 eerste prijzen behaald, evenals talloze andere prestigieuze trofeeën zoals prinsenprijzen, ridderprijzen en leutprijzen. Het is voor ons duidelijk dat een goede, leuke en prachtige creatie begint met een uitstekend ontwerp. We zijn dankbaar dat we getalenteerde ontwerpers hebben gehad, zoals Louis Weijts, Riny Hagenaars, Charles Brooijmans, Nick van Huffel en Paul Versijp. Bovendien is Pauls zoon, Daan, nu actief bezig met het ontwerpen voor onze club.

De ontwerpers waren de mensen die de vorm en de kleur bepaalde. Ze waren de stimulatoren die ons tot het maximum van ons kunnen dreven. Zonder hen hadden we niet die prachtige wagens kunnen bouwen. 

We eren ook onze bouwers die in weer en wind in koten door heel de stad hebben gebouwen. Sommige van die ruimtes waren klein, andere groot en koud. Maar altijd met het zelfde doel, een prachtige creatie op straat zetten.

Als je zo lang bestaat dan ontvallen er ook leden van de club, we hadden een grote groep ouderen die ’s middags bouwden, deze groep is de afgelopen jaren flink uitgedund. Ook hen willen we via dit overzicht eren, ze zijn een belangrijk deel van onze geschiedenis. Mede door hen zijn we wie we vandaag de dag zijn. Bouwclub De Leutige Krabben.

Ter Ere van het 66 jarig bestaan van de club in 2020 is er een mini-documentaire gemaakt van de geschiedenis van onze club.


Documentaire 66 jaar B.C. de Leutige Krabben 

Aflevering 1: Waar liggen de roots?

Aflevering 2: Groot, groter, grootst

Aflevering 3: Het geheim

Waar bloed zweet en tranen elkaar kruisen, daar wordt geleefd. En waar gebouwen en gesjouwd wordt, wordt niet alleen geleefd, maar ook vooral het leven gevierd.


Pinnekes en Dasringen

Sinds 1993 hebben wij ieder jaar een gipsen dasring uitgebracht. Deze werd ieder jaar ontworpen in het motto van de wagen. Vanaf 2014 zijn we gestopt met het maken van de gipsen dasringen omdat er te veel tijd in ging zitten voor onze bouwers. We hebben in 2014 een dasring laten maken. Vanaf 2015 zijn we Pinnekes gaan uitbrengen. Neem een kijkje bij het overzicht van alle jaren. 


Historie van de club door de jaren heen: