Historie 1977-1987 

33 jarig bestaan


Vastenavend 1977

Motto stichting vastenavend: Me steke de koppe bij mekare
Motto groep: Krabbegat wa makte me nouw
Ontwerper: 
Charles Brooymans
Uitslag optocht: 
1e prijs

Met weer een ontwerp van Charles Brooymans “Krabbegat wa makte me nouw” werd in de categorie extra grote groep met wagen de eerste prijs behaald.


Vastenavend 1978

Motto stichting vastenavend:  't Is weer voor d'n bakker
Motto groep: Me perse d’r van alles uit
Ontwerper: 
Charles Brooymans
Uitslag optocht:
1e prijs

 “Me perse d’r van alles uit” was het motto van dit jaar. Ontworpen door Charles Brooymans en wederom goed voor de eerste prijs. Het begon te wennen.


Vastenavend 1979

Motto stichting vastenavend: 't Samme weer 'n sirrekus worre
Motto groep: Berrege groeistad, mee oog bezoek uit Den Haag
Ontwerper: 
Charles Brooymans
Uitslag optocht: 
1e prijs

Een van de mooiste creaties die we als Leutige Krabben gemaakt hebben. Een gouden koets op zijn Bergs. Een pronk juweel die meereed onder het motto “Berrege groeistad, mee oog bezoek uit Den Haag”. De koets is toen naar Limburg verkocht en is 22 jaar later in 1999 terug eenmalig gehaald naar het Krabbegat. Hij zag er nog perfect uit. We haalden ook met dit ontwerp van Charles Brooymans de eerste prijs.

Deze koets rijdt vandaag de dag nog steeds, als Prinsenwagen van de Steiner garde. Bart Wittebrood heeft deze een aantal jaren geleden nog gerestaureerd. 

Gouden koets na renovatie in 2013 

Op vrijdag 18 januari 2013 is de gerenoveerde koets gepresenteerd aan de bewoners van Stein. Wij zijn er als Leutige Krabben hartstikke trots op dat de koets na 3x11 jaar nog steeds rijd. 


Vastenavend 1980

Motto stichting vastenavend: Edd'ok oewe slinger? In alles zit meziek in
Motto groep: Me kijke (al) lang uit nar de muziek
Ontwerper: 
Charles Brooymans
Uitslag optocht: 
1e prijs

Onder het motto “me kijke (al) lang uit nar de muziek” werd er weer een extra grote groep met rijdend gedeelte gebouwd. Ca 300 meter lengte had deze groep met als ontwerper Charles Brooymans. Goed voor de eerste prijs.


Vastenavend 1981

Motto stichting vastenavend: Zij d'ok weer in oewe knolletuin?
Motto groep: Wa ist nou, Braderie of Krabbefoor
Ontwerper: 
Charles Brooymans
Uitslag optocht: 
1e prijs

Het laatste jaar in de categorie extra grote groep met rijdend gedeelte had als motto “Wa ist nou, Braderie of Krabbefoor” Charles Brooymans bracht met zijn ontwerp de verwarring in beeld over de wijziging van naam terwijl er in wezen niets veranderd was qua opzet. Goed voor de eerste prijs.


Vastenavend 1982

Motto stichting vastenavend: Me gòòie n'onze nette n'uit
Motto wagen: De leste Bergse stoom carrousel
Ontwerper: 
Charles Brooymans
Uitslag optocht: 
3e prijs

Na jaren lang groepen hebben gebouwd waarmee vele eerste prijzen werden behaald vond de club dat ze aan een nieuwe uitdaging toe waren. We gingen meedoen bij de A wagens. Dat was moeilijker dan we dachten. Charles Brooymans ontwierp een wagen die terug dacht aan al ie mooie Stoom carrousellen die Berrege rijk is geweest. Met het motto “De leste Bergse stoom carrousel “ werd een verdienstelijke derde prijs behaald. De wagen werd getrokken door een echte stoomtrekker en was gebouwd op het oude onderstel van Bouwclub de Kwikkers wat van oorsprong een onderstel was van een Kermiswagen.


Vastenavend 1983

Motto stichting vastenavend: Da samme 'n sport worre
Motto wagen: Me steke de draak ermee
Ontwerper: 
Charles Brooymans
Uitslag optocht: 
3e prijs

Dat het wennen was met het bouwen van A wagens bleek wel met dit ontwerp van Charles Brooymans. “Me steke de draak ermee” een wagen over de handelingen binnen de Gemeentelijke politiek. Maar de bouwers staken de draak met de maten. Ze wilden groot, grootser, grootst. Door zijn breedte konden we niet door de Fortuinstraat en bleven we, na de eerste passage op de Mart, verdrietig achter. De wagen behaalde een derde prijs.


Vastenavend 1984

Motto stichting vastenavend:  Al staat de Zeekant nog zo dròòg...
Motto wagen: Berrege vier dagen op zijn kop 
Ontwerper: 
Charles Brooymans
Uitslag optocht: 
2e prijs

Een wagen met als ontwerper Charles Brooymans en als motto “Berrege vier dagen op zijn kop” Het was een uitbeelding van de uitbundigheid die er met de vastenavond in Berrege heerst. Niets is dan te gek. Ook de bouwers wilde revanche op de vorige optocht waar we bleven steken. We gingen experimenteren met oude ruitenwisser motoren van vrachtwagens, zodat de wagen wat meer kon bewegen. Op zijn breedst was de wagen 7 meter maar wel wegdraaibaar. We behaalde hiermee de tweede prijs.


Vastenavend 1985

Motto stichting vastenavend: Eddut of kreddut?
Motto wagen: T’is ammal Tejater
Ontwerper: 
Charles Brooymans
Uitslag optocht:  
2e prijs

We kregen het wagen bouwen onder de knie en wilde meer met bewegingen gaan experimenteren. Charles Brooymans ontwierp een wagen met het motto “T’is ammal Tejater”. Bij deze wagen gebruikte we voor het eerst ruitenwis motoren voor bewegingen. Het was nog niet helemaal een succes maar we haalde wel de tweede prijs met dit ontwerp.


Vastenavend 1986

Motto stichting vastenavend: Uit de kunst
Motto wagen: Wie betaald het gelag
Ontwerper: 
Charles Brooymans
Uitslag optocht: 
1e prijs

Met deze wagen wilde we het stijgen van de consumptieprijzen op de hak nemen. Onder het motto “Wie betaald het gelag” een ontwerp van Charles Brooymans beelden we de diverse bekende caffees uit in Berrege die met de Vastenavond goed zaken doen. Ook de bouwerijen spinnen garen met het feest en de kasteleins werden op ludieke wijze op de wagen uitgebeeld. Met deze wagen behaalde we onze eerste 1e prijs bij de A wagens.


Vastenavend 1987

Motto stichting vastenavend: Krabbegat...Ge blef lache!
Motto wagen: We zijn oe kwijt Krabbe(gat)
Ontwerper: 
Charles Brooymans
Uitslag optocht: 
1e prijs + wisselprijs van Gemeente Bergen op Zoom

1987 Het jubileumjaar van Bergen op Zoom 700 jaar was ook ons 3 x 11 jarig bestaan wat we uitgebreid gevierd hebben. Wij komen op straat met het motto: We zijn oe kwijt Krabbe(gat) naar een ontwerp van Charles Brooijmans. 1e prijs en de wisselprijs van de gemeente Bergen op Zoom. Met wagen werd uitgebeeld dat je met grote boten niet meer van de Oosterschelde direct naar de Bergse Haven kon varen vanwege het besluit om in de Oesterdam een kleine sluis te plaatsen