Historie 1999-2009 

55 jarig bestaan


Vastenavend 1999

Motto stichting vastenavend: Ge leef d'ier as 'n vorst
Motto wagen: Berregse politiek, is ‘t ’n legende of ellende
Ontwerper: 
Paul Versijp
Uitslag optocht: 
3e prijs

Een politieke wagen die uitbeeldde hoe er in de gemeenteraad met elkaar werd omgegaan. Het leek wel oorlog. Met complete veldslagen en steekspelletjes. Paul Versijp ontwierp de wagen met het motto “Berregse politiek, is ‘t ’n legende of ellende”. De wagen was goed voor de derde prijs.


Vastenavend 2000

Motto stichting vastenavend: Ge wit nie wagge ziet
Motto wagen: En dan is t’r vast ’n avend leut Mette Krabbefoor
Ontwerper: 
Paul Versijp
Uitslag optocht: 
2e prijs

De laagste wagen van Paul. Hij wilde even niet de druk van het bouwen hebben. Eeen prachtig afscheid had hij ontworpen met een aansprekend motto:”En dan is t’r vast ’n avend leut Mette Krabbefoor” Hij doelde hier op het feit dat veel van de dweilbendjes tijdens de Krabbefoor actief zijn. De terrassen zitten vol, er wordt een lekker pilske gedronken kortom het is feest en waar lijkt dan toch op. Een prachtige wagen met een prachtige tweede prijs. Tijdens de kijkdag op de Kaai was het haast vechten wie er in de treintjes achterop de wagen mocht zitten.


Vastenavend 2001

Motto stichting vastenavend: Wa d'n 'uis 'ouwe
Motto wagen: Leut kent gin tijd
Ontwerper: 
Cyntia Snepvangers
Uitslag optocht: 
3e prijs

Paul bracht een nieuwe ontwerpster aan Cyntia Snepvangers. Ze werd voor het ontwerp “Leut kent gin tijd” geïnspireerd door het feit dat de Vastenavond in het Krabbegat tijdloos is. De traditie zit er goed in bij de Krabben die het feest blijven vieren op de manier zoals het al die tijd bedoeld is. Met haar ontwerp behaalde we de derde prijs.


Vastenavend 2002

Motto stichting vastenavend: 't Zittem ierzo in de grond
Motto wagen: De veiling, wa zal ’t worre ’t kom nie van de grond
Ontwerper: 
Cyntia Snepvangers
Uitslag optocht: 
3e prijs

Cyntia bracht met haar ontwerp “De veiling, wa zal ’t worre ’t kom nie van de grond” een lang slepende discussie naar voren over de toekomst van het veilingterrein. En zoals alles in Berrege bleef dit ook maar duren. Duizend en een plannen maar beslissingen ho maar. Goed voor de derde prijs. De laatste wagen die we op dit onderstel hebben gebouwd. Het onderstel wat we in 1983 bij Emmo van Veen hadden gehaald was op en we moesten op zoek naar een nieuwe.


Vastenavend 2003

Motto stichting vastenavend: Me zijn d'r voor geknipt
Motto wagen: Krabbegat wereldstad
Ontwerper: 
Cyntia Snepvangers
Uitslag optocht: 
5e prijs

2003 Dit jaar begonnen we aan een nieuw onderstel te werken wat we op de kop getikt hadden. Maar het moest nog geschikt gemaakt worden voor de opbouw van een wagen. Het veren pakket ging eronderuit en de achteras werd naar achteren geplaatst. Tevens werd een uitschuifbare achterkant op gezet waarmee we in staat waren de lengte aan het ontwerp aan te passen. Daarnaast besloten we dat we niet meer de opbouw op de wagen gingen lassen maar met bouten te bevestigingen. Het ontwerp van Cyntia Snepvangers was gestoeld op het feit dat Bergenaren hun stad de beste en mooiste stad van de wereld vinden. De stad met zijn monumenten en bezienswaardigheden kan zich meten met alle wereldsteden. Met haar ontwerp “Krabbegat wereldstad” behaalde we de vijfde prijs. Het was het laatste ontwerp van Cyntia.


Vastenavend 2004

Motto stichting vastenavend: Me blaze n's òòg van de tore!
Motto wagen: Me drage de leut
Ontwerper: 
Ingrid van der Velden 
Uitslag optocht: 
5e prijs

Omdat ontwerpers in Berrege niet dicht gezaaid zijn waren we genoodzaakt om buiten de stad te gaan zoeken. Ingrid van der Velden uit Oud Gastel werd bereid gevonden om een wagen te ontwerpen. “Me drage de leut” was een ode aan een ieder die zijn steentje bijdraagt om het pure Vastenavond feest in stand te houden. Van bendjes, bouwers tot aan de stichting zet zijn beste beentje voor om de leut te blijven promoten en het feest het feest te laten zijn. Haar creatie was goed voor de vijfde prijs. De taart op de wagen was te ere van onze vijftigste verjaardag.


Vastenavend 2005

Motto stichting vastenavend: Ei, zummes danse
Motto wagen: Rozenoord de balle
Ontwerper: 
Jan van Eekeren
Uitslag optocht: 
4e prijs

De club had toch behoefte aan een ontwerper die uit Berrege kwam en de geest van het feest begreep en daar op in kon spelen. Jan van Eekeren een oude rot in het vak werd gevraagd om onze ontwerper te worden. Zelf had hij wel eens aangegeven weer met klei aan de slag te willen gaan. Jan maakte het ontwerp “Rozenoord de balle” wat alle ste maken had met de wilde plannen om Rozenoord op te doeken en er een woonwijk van te maken. Het bracht ons de vierde prijs.


Vastenavend 2006

Motto stichting vastenavend: Me komme n'uit 'n goei nest
Motto wagen: Wannes leste reis uit ut slikpeleis
Ontwerper: 
Jan van Eekeren
Uitslag optocht: 
4e prijs

Omdat de prins had aangeven dat het zijn laatste vastenvond als aanvoerder zou zijn, ontwierp Jan een wagen die de laatste reis naar het Krabbegat moest weergeven. Zijn ontwerp “Wannes leste reis uit ut slikpeleis” gaf zijn kijk op het reilen en zeilen in het slikpaleis. De prins werd begeleid door vissen in allerlei soorten en maten. We behaalde met dit ontwerp de vierde prijs wat enigszins teleurstellend was. Direct na deze uitslag gaf Jan aan dat hij zou stoppen. Hij had veel tijd besteed aan de wagen en dat ging ten kosten van zijn eigen bedrijf. Begrijpelijk maar we moesten weer op zoek.


Vastenavend 2007

Motto stichting vastenavend: Vastenavend… wa d’n sprookje!
Motto wagen: Me gooien alles plat, vooruitgang ‘eet dat
Ontwerper: 
Ivo Jansen
Uitslag optocht:
5e prijs + 2e prijs voor ontwerp + Mie de n'oskar

Een lastig jaar voor de club. Weer een andere ontwerper Ivo Jansen die met zijn ontwerp”Me gooien alles plat, vooruitgang ‘eet dat” prachtig weergaf hoe niet alle veranderingen in de stad direct tot verbeteringen leidt. Echter binnen de club miste we een artistieke leider die de lijnen aangaf en hoe zaken eruit moest gaan zien. In oktober hadden we nog haast geen poppen gemaakt. De teleurstelling van het vorige seizoen zat dieper dan we dachten. Tijdens een emotionele vergadering werd er besloten om toch de schouders er onder te zetten en er maken wat er van te maken viel. Op dat moment diende zich een nieuwe bouwer aan die verrassend goed kon boetseren. Het seizoen werd heel leuk afgemaakt. Iv0 haalde met zijn ontwerp de tweede prijs en de Mie de n’oscar en wij werden verwacht vijfde. Een leuk incident deed zich voor. De wagen voor ons zakte voor V&D door zijn assen en blokkeerde de straat. Nu waren we het laatste optochtnummer wat op dat moment een voordeel was. Na overleg mat de commissie optocht werd besloten om de wagen te draaien en terug naar de markt te rijden. Je had de verbaasde gezichten moeten zien toe we vanuit de Zuivelstraat met muziek de markt opkwamen.


Vastenavend 2008

Motto stichting vastenavend: Alles van stal!
Motto wagen: me bouwe en me sjouwe
Ontwerper:
Nick van Huffel
Uitslag optocht: 
5e prijs

De nieuwe bouwer Nick van Huffel kan ook goed tekenen. Op Aswoensdag 2007 liet hij zijn ontwerp aan de club zien. Het was een ode aan de bouwers die vanaf augustus tot en met de Vastenavond week in week uit in de weer zijn om hun creaties op tijd af te krijgen voor de Bergse optocht. Zijn ontwerp had dan ook de pakkende titel “me bouwe en me sjouwe”. Iedereen in de club had er weer zin in en we hadden een ontwerper die zelf mee bouwde wat goed is voor de kwaliteit. We haalden de vijfde prijs maar het gevoel was goed. Helaas was het de laatste wagen van onze oude voorzitter en spuiter Bart Wittebrood. Zijn gezondheid liet het niet meer toe om te bouwen. We zijn als club, en ook andere, hem veel dank verschuldigd. Hij heeft vele clubs gespoten in de verre omgeving zijn spuiters door hem opgeleid. Bart het gaat je goed.


Vastenavend 2009

Motto stichting vastenavend: Vastenavend... da's pas vekansie!
Motto wagen: Berrege schaakma(r)t
Ontwerper: 
Nick van Huffel
Uitslag optocht: 
4e prijs

Ons 55 jarig bestaan. Als oudste bouwclub mag je best een terugkijken. Vele hoogtepunten heeft u kunnen lezen. 55 jaar met relatief weinig ontwerpers. Ook dit jaar is Nick onze ontwerper. Hij laat in zijn ontwerp “Berrege schaakma(r)t” de worsteling zien van de plannenmakers en de gemeente om Berrege te blijven profileren als een stad waar toeristen graag naar toe komen. Het is een haast een schaakspel waarbij de belangrijke pionnen zoals de zoomerspelen, de krabbefoor, mariaomgang, Jazzweekend worden ingezet om de toerist voor Berrege te winnen. Daarnaast worden er ook nieuwe plannen als schaakstukken ingezet. Als laatste nieuw paradestuk, de Belfoirttoren, die door de plannenmakers wordt ingezet om het spel, om de toerist, te blijven winnen voor Berrege. De wage was goed voor een vierde prijs.