Winkelwagen
€ 0,000 Product(en)
Slide 2750

1999-2009, de leutige krabben

1999-2009, 55 jarig bestaan

1999 Een politieke wagen die uitbeeldde hoe er in de gemeenteraad met elkaar werd omgegaan. Het leek wel oorlog. Met complete veldslagen en steekspelletjes. Paul Versijp ontwierp de wagen met het motto “Berregse politiek, is ‘t ’n legende of ellende”. De wagen was goed voor de derde prijs.

2000 De laagste wagen van Paul. Hij wilde even niet de druk van het bouwen hebben. Eeen prachtig afscheid had hij ontworpen met een aansprekend motto:”En dan is t’r vast ’n avend leut Mette Krabbefoor” Hij doelde hier op het feit dat veel van de dweilbendjes tijdens de Krabbefoor actief zijn. De terrassen zitten vol, er wordt een lekker pilske gedronken kortom het is feest en waar lijkt dan toch op. Een prachtige wagen met een prachtige tweede prijs. Tijdens de kijkdag op de Kaai was het haast vechten wie er in de treintjes achterop de wagen mocht zitten.

2001 Paul bracht een nieuwe ontwerpster aan Cyntia Snepvangers. Ze werd voor het ontwerp “Leut kent gin tijd” geïnspireerd door het feit dat de Vastenavond in het Krabbegat tijdloos is. De traditie zit er goed in bij de Krabben die het feest blijven vieren op de manier zoals het al die tijd bedoeld is. Met haar ontwerp behaalde we de derde prijs.

2002 Cyntia bracht met haar ontwerp “De veiling, wa zal ’t worre ’t kom nie van de grond” een lang slepende discussie naar voren over de toekomst van het veilingterrein. En zoals alles in Berrege bleef dit ook maar duren. Duizend en een plannen maar beslissingen ho maar. Goed voor de derde prijs. De laatste wagen die we op dit onderstel hebben gebouwd. Het onderstel wat we in 1983 bij Emmo van Veen hadden gehaald was op en we moesten op zoek naar een nieuwe.

2003 Dit jaar begonnen we aan een nieuw onderstel te werken wat we op de kop getikt hadden. Maar het moest nog geschikt gemaakt worden voor de opbouw van een wagen. Het veren pakket ging eronderuit en de achteras werd naar achteren geplaatst. Tevens werd een uitschuifbare achterkant op gezet waarmee we in staat waren de lengte aan het ontwerp aan te passen. Daarnaast besloten we dat we niet meer de opbouw op de wagen gingen lassen maar met bouten te bevestigingen. Het ontwerp van Cyntia Snepvangers was gestoeld op het feit dat Bergenaren hun stad de beste en mooiste stad van de wereld vinden. De stad met zijn monumenten en bezienswaardigheden kan zich meten met alle wereldsteden. Met haar ontwerp “Krabbegat wereldstad” behaalde we de vijfde prijs. Het was het laatste ontwerp van Cyntia.

2004 Omdat ontwerpers in Berrege niet dicht gezaaid zijn waren we genoodzaakt om buiten de stad te gaan zoeken. Ingrid van der Velden uit Oud Gastel werd bereid gevonden om een wagen te ontwerpen. “Me drage de leut” was een ode aan een ieder die zijn steentje bijdraagt om het pure Vastenavond feest in stand te houden. Van bendjes, bouwers tot aan de stichting zet zijn beste beentje voor om de leut te blijven promoten en het feest het feest te laten zijn. Haar creatie was goed voor de vijfde prijs. De taart op de wagen was te ere van onze vijftigste verjaardag.

2005 De club had toch behoefte aan een ontwerper die uit Berrege kwam en de geest van het feest begreep en daar op in kon spelen. Jan van Eekeren een oude rot in het vak werd gevraagd om onze ontwerper te worden. Zelf had hij wel eens aangegeven weer met klei aan de slag te willen gaan. Jan maakte het ontwerp “Rozenoord de balle” wat alle ste maken had met de wilde plannen om Rozenoord op te doeken en er een woonwijk van te maken. Het bracht ons de vierde prijs.

2006 Omdat de prins had aangeven dat het zijn laatste vastenvond als aanvoerder zou zijn, ontwierp Jan een wagen die de laatste reis naar het Krabbegat moest weergeven. Zijn ontwerp “Wannes leste reis uit ut slikpeleis” gaf zijn kijk op het reilen en zeilen in het slikpaleis. De prins werd begeleid door vissen in allerlei soorten en maten. We behaalde met dit ontwerp de vierde prijs wat enigszins teleurstellend was. Direct na deze uitslag gaf Jan aan dat hij zou stoppen. Hij had veel tijd besteed aan de wagen en dat ging ten kosten van zijn eigen bedrijf. Begrijpelijk maar we moesten weer op zoek.

2007 Een lastig jaar voor de club. Weer een andere ontwerper Ivo Jansen die met zijn ontwerp”Me gooien alles plat, vooruitgang ‘eet dat” prachtig weergaf hoe niet alle veranderingen in de stad direct tot verbeteringen leidt. Echter binnen de club miste we een artistieke leider die de lijnen aangaf en hoe zaken eruit moest gaan zien. In oktober hadden we nog haast geen poppen gemaakt. De teleurstelling van het vorige seizoen zat dieper dan we dachten. Tijdens een emotionele vergadering werd er besloten om toch de schouders er onder te zetten en er maken wat er van te maken viel. Op dat moment diende zich een nieuwe bouwer aan die verrassend goed kon boetseren. Het seizoen werd heel leuk afgemaakt. Ivi haalde met zijn ontwerp de tweede prijs en de Mie de n’oscar en wij werden verwacht vijfde. Een leuk incident deed zich voor. De wagen voor ons zakte voor V&D door zijn assen en blokkeerde de straat. Nu waren we het laatste optochtnummer wat op dat moment een voordeel was. Na overleg mat de commissie optocht werd besloten om de wagen te draaien en terug naar de markt te rijden. Je had de verbaasde gezichten moeten zien toe we vanuit de Zuivelstraat met muziek de markt opkwamen.

2008 De nieuwe bouwer Nick van Huffel kan ook goed tekenen. Op Aswoensdag 2007 liet hij zijn ontwerp aan de club zien. Het was een ode aan de bouwers die vanaf augustus tot en met de Vastenavond week in week uit in de weer zijn om hun creaties op tijd af te krijgen voor de Bergse optocht. Zijn ontwerp had dan ook de pakkende titel “me bouwe en me sjouwe”. Iedereen in de club had er weer zin in en we hadden een ontwerper die zelf mee bouwde wat goed is voor de kwaliteit. We haalden de vijfde prijs maar het gevoel was goed. Helaas was het de laatste wagen van onze oude voorzitter en spuiter Bart Wittebrood. Zijn gezondheid liet het niet meer toe om te bouwen. We zijn als club, en ook andere, hem veel dank verschuldigd. Hij heeft vele clubs gespoten in de verre omgeving zijn spuiters door hem opgeleid. Bart het gaat je goed.

2009 Ons 55 jarig bestaan. Als oudste bouwclub mag je best een terugkijken. Vele hoogtepunten heeft u kunnen lezen. 55 jaar met relatief weinig ontwerpers. Ook dit jaar is Nick onze ontwerper. Hij laat in zijn ontwerp “Berrege schaakma(r)t” de worsteling zien van de plannenmakers en de gemeente om Berrege te blijven profileren als een stad waar toeristen graag naar toe komen. Het is een haast een schaakspel waarbij de belangrijke pionnen zoals de zoomerspelen, de krabbefoor, mariaomgang, Jazzweekend worden ingezet om de toerist voor Berrege te winnen. Daarnaast worden er ook nieuwe plannen als schaakstukken ingezet. Als laatste nieuw paradestuk, de Belfoirttoren, die door de plannenmakers wordt ingezet om het spel, om de toerist, te blijven winnen voor Berrege. De wage was goed voor een vierde prijs.