Winkelwagen
€ 0,000 Product(en)
Slide 2750

1954-1965 BC de leutige krabben

1954-1965, 11 jarig bestaan

1954 Volgens de geschiedschrijvers is alles begonnen op de oprichtingsvergadering op 9 februari 1954 ten huize van de familie van Tilborg wonende in de Prinses Irenestraat 6. Toen woonde Willem samen met zijn vrouw Truus, ze hadden twee kinderen t.w. zoon Rens en dochter Lena. Echte vastenavondvierders welke bij dweilavonden vele prijzen behaalde. Deze besloten te komen tot het oprichten van een carnavalsvereniging. Hiervoor vroege ze familie leden en kennissen om lid te worden. Leden van het eerste uur waren o.a.: Kees v Dorst, Toon Linders, Jan van Tilborg, Piet van Egeraat, Piet van Broekhoven, Jan Withagen, Ben Kruize, Charles de Mooy.

1955 Er werd besloten om in 1955 mee te gaan doen met de optocht. Eerst gingen we een plaatsje zoeken om onze groep te bouwen en waren toen gevestigd bij ’t zwijnshoofd. Deze had achter een ruimte welke we konden gebruiken. In die tijd was het ’n cafeeke waar de duivenmelkers ook hun thuishaven hadden en het was dan ook niet vreemd dat we veel tussen de duiven hebben moeten plakken. Onder het motto ” de staddienst ” met ontwerper Mijnsbergen haalde we met onze creatie een derde prijs.

1956 Het smaakte na meer door het succes en al gauw was er ’n nieuw idee geboren.Want in dit jaar bestond de stichting vastenavond 11 jaar daarom werd een aubade gebracht aan de voortrekkers van de vastenavond . Met het motto ”Uit deze Steunpilaren 11 leutige jaren” van ontwerper G. de Groot behaalde we een tweede plaats.

1957 Wat is ’n carnavalsvereniging zonder muziek? Er werd besloten voor het opluisteren van de feestavonden dat een aantal leden een instrument gingen bespelen om de feestvreugde te vergroten. Echter was niet iedereen muzikaal onderlegd en werden door sommige de noothoogtes bepaald met spijkerschrift. Er werd onder het motto “Zeist z’n home Bergen z’n droom” mee gedaan aan de optocht. G de Groot was weer de ontwerper en we behaalde met de groep een 3 de prijs.

1958 Om aan te geven dat ’t altijd leutig is in Bergen werd het Motto dit jaar ”Leut uit de teut” Als zeventien jarige de eerste keer dat ik mee mocht lopen met de optocht onder een pop natuurlijk ’n gewaarwording op zich in een pop zitten niet herkenbaar zijn voor iedereen en toch met de leutstroom na bekende aan de kant gaan en dan nieuwsgierig achterlaten. Dat is het vermaak waar ’n onherkenbare dweil ’n kik van krijgt. Het was wederom ’n ontwerp van G de Groot en de behaalde prijs was ‘n 3 de met de ridderprijs.

1959 We kwamen in contact met wat veel zeggen een van de grondlegger van de Bergse Vastenavond t.w. Louis Weyts, deze wilde wel meewerken met het tot stand brengen van ’n carnavalsgroep onder het motto “Benelux” werd er dat jaar gebouwd voor alle ’n openbaring wat deze man voor ideeën had Op veel plaatsen zie men dan ook deze uitvoering als herkenning staan . Het was jammerlijk vervaardigd van papier-maché en omdat het erg warm was deed het vocht al z’n werking tijdens de optocht en vervormde enkelen al tijden de optocht. Dit was voor ons de eerste maal dat we een eerste prijs wonnen ’n pracht resultaat wat nog vele malen herhaald zou worden.

1960 Wederom werd LouisWeyts gevraagd ’n idee te leveren voor het maken van ’n groep welke weer met veel plezier gebouwd werd, deze keer kreeg hij het motto mee van “ons Goeie ouwe Berrege” Dit had weer het resultaat dat we als eerste eindigde bij de grote groepen.

1961 Onder de bezielde leiding van wederom Louis Weyts werd dat jaar ’n creatie op straat gebracht met ’t motto ” Oe zumme ut aansteken” We bouwde ondertussen op de zolder bij Piet v Egeraat naast de garage tussen de opgeslagen meubelen. Achterin had Bart de meubels afgedekt en daar werd dan geverfd alles ging toen nog met de kwast. Vele van de ouderen hebben het er nog over, dat ze naar de zolder gaan als men gaat bouwen. Wat wederom goed was voor ’n eerste prijs in de categorie groepen. Met de prinsenprijs en de leutprijs met zo’n ontwerper natuurlijk ’n ongekende weelde.

1962 Weer wilde L Weyts voor ons ontwerpen, dit keer had hij gekozen voor het motto ”Berrege onder de loep” Wanneer het frame gelast was meestal onder in de garage werd het frame verder boven in elkaar gezet en kon het boetseren beginnen. Louis kwam dan en gaf in sneltempo model aan de poppen echter liet hij het gladmaken over aan de leden, Vaak werd dat toen gedaan door Willem v Tilborg deze had de gewoonte om diepe plooien dicht de smeren waardoor de poppen beter van het model afgehaald konden worden, echter werd dat niet altijd in dank afgenomen door Louis. Toch werd het eind resultaat daar niet minder om. We grossierden in eerste prijzen dus ook dat jaar werd de eerste prijs weggesleept.

1963 De wereld draaide op volle toeren we gingen het heelal in ook werd er bij ons voor ’n ontwerp gekozen wat werelds was er werden raketten gebouwd waar we op weg gingen naar mars daar het nogal erg groot uitviel werd er in overleg met de stichting besloten dit keer buiten mededingen mee te doen met het Motto “De leut met ‘n mars op mars naar mars”

1964 Iedere stad heeft zijn eigen dromen ook Bergen jammer maar waar we willen ook ’n nieuwe haven dus ’n goed motto om over te bouwen. Er trok een grote karavaan met boten door de binnenstad ’n prachtig gezicht weer ’n ontwerp van L Weyts waar we de eerste prijs me behaalde. Toch leek in dit jaar dat er leden waren die liever muziek maakte dan bouwde en er kwam helaas ’n einde aan de vriendschap van bouwers en muzikanten er kwam een splitsing echter wilde beiden partijen doorgaan met de naam Leutige krabben nu heeft men het Looporkest en de bouwclub.

1965 Met onder ’t motto ‘n vastenavonddroom begon Louis Weyts aan z’n laatste ontwerp helaas maar aan alles komt ’n eind en we moesten net voor ons 11 jarig bestaan opzoek naar ’n nieuwe ontwerper Het was de laatste keer onder zijn creatieve leiding dat we een mee reden in de optocht dit keer goed voor ’n tweede prijs. In een van deze jaren werd de opslag van meubelen uitgebreid en was er geen plaats voor het bouwen we kregen ’n anderen ruimte aangeboden achter op de kaai bij ’t café van Kees en Riet ( dochter van de Selis Landa) . Op donderdagavond zakte we dan af om de bouw nog even door te nemen. We vierden dit jaar ons 1x 11 jarig bestaan dat deden we bij de Ster Zeven keer heeft Louis Weyts voor ons getekend en geboetseerd we behaalde vijfmaal een eerste prijs één maal hebben we meegedaan buiten mededingen en één maal werd er een tweede prijs behaald